سفارش تبلیغ
صبا ویژن
فروتنی زیور دانش است . [امام علی علیه السلام]
 
شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:26 صبح

پاسخ سوال روزانه راسخون (چهارشنبه 21 بهمن)



 


سوال: افشای کاپیتولاسیون توسط امام (ره) در چه روزی بود؟


جواب: گزینه ?)4/8/1343


لینک شرکت در مسابقه: http://www.rasekhoon.net/default.aspx


شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:26 صبح

سوالات مطالب روزانه تبیان در چهارشنبه 21 بهمن 1388


تبیان


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

آزمون آدمک ( گودیناف)
تست هوش ( سن اجرا: از 3 تا 13 سال)
 
آزمون ترسیم آدمک یکی از آسانترین ، عملی ترین وجهانی ترین آزمونهای تصویری است. این آزمون به وسیله عده زیادی کد گذاری شده است که مهمترین آنها کار خانم آمریکائی فلورانس گودینافFlorence Goodenoughاست که در سال 1920 در ایالت نیوجرسی آمریکا روی چهار هزار کودک آنرا آزمایش نمود . در فرانسه نیز دکتر فایFay در این زمینه کار کرده است.


هدف:
مهمترین هدف آزمون ، تعیین درجه هوشمندی سن عقلی و بهره هوشی کودک است . همچنین این آزمون را زمانی  به کار می بریم که آزمونهای هوشی دیگر مقدور نیست و می خواهیم هر چه سریعتر درباره درجه هوشی کودک به نتیجه برسیم . علاوه بر این ، اطفالی که زبان نمی دانند و قادر به سخن گفتن نیستند بهترین ابزار سنجش این آزمون می باشند.


دستور اجرا:
اجرای آزمون ساده است . به کودک گفته می شود:" یک آدم ترسیم کن  و هر چه می توانی آنرا زیبا و خوب بکِش " ، اضافه می نمائیم زمان این کار هر چقدر طول بکشد اشکالی ندارد.
نکاتی که در عمل و ارزیابی باید رعایت کرد:


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

تربیتِ زیبایی شناختی و جان دیویی


همان‏گونه که جان دیویی سنن کلاسیک در باب ماهیت تربیت عقلانی و اخلاقی را به چالش طلبید، نسبت به نقش هنر در تعلیم و تربیت نیز اندیشه‏های انتقادی و تازه‏ای ارائه کرد.


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

انسان و میل به جاودانگی
روانشناسی انسان
اصلی ترین گرایشهای روانی انسان حبّ ذات و حبّ به کمالات ذات است که به دو شعبه اصلی علم و قدرت منشعب می شود، که یکی حبّ به بقا و ابدیت است و دیگری هم حبّ به ذات.
حبّ بقا لازمه طبیعی حبّ ذات است؛ یعنی وقتی انسان وجود خود را دوست می دارد نه از آن جهت است که یک وجودِ لحظه ای است بلکه وجودش را در زمان بعد هم دوست می دارد و علاقه دارد که این وجود دوام داشته باشد. می توان گفت که طبیعی ترین اثری که بر حبّ ذات مترتب می شود حبّ بقاست و هر انسانی بالفطره این غریزه را دارد.
همان طور که در سایر گرایشها علم و معرفت، نقش اساسی را در تعیین مصداق و تعیین جهت آنها بازی می کرد در این جا نیز همین گونه است؛ یعنی اگر انسان حقیقت خود و حیاتش را به درستی شناخت آن وقت این گرایش هم جهت صحیح خود را پیدا می کند وگرنه دچار اشتباه در مصداق می شود و منشأ انحرافات اخلاقی فراوانی می گردد. اگر انسان فهمید که حقیقت او یک حقیقت غیر مادی است و حیات انسان منحصر به این حیات دنیوی نیست حبّ بقا و خلود، جهت طبیعی و فطری خود را می یابد و علاقه انسان متوجه به زندگی ابدی می شود. ولی اگر این معرفت برایش حاصل نشد و خیال کرد که وجود او همین وجود مادی است و حیات او منحصر به همین حیات دنیاست، آن گرایش فطری، منحرف می شود و در همین مرحله کوتاه از وجود انسان متوقف می گردد. و به دنبالش آثار بسیار نامطلوبی به بار می آید.
علت علاقه انسان به زندگی دنیا علاقه به جاودانگی است، منتها خیال می کند که وجودش همین وجود مادی و زندگی اش نیز همین زندگی دنیوی است لذا می خواهد این زندگی ادامه پیدا کند اگر متوجه شود و یقین پیدا کند که حقیقت زندگی برتر از این حیات مادی است دیگر با آن چشمی که قبلاً به زندگی دنیا می نگریست نمی نگرد و نظرش تغییر می کند.
اصل این گرایشها از نظر اخلاقی نه خوب است و نه بد، اینها لازمه وجود انسان است و در حوزه اخلاق چیزی قرار می گیرد که اختیار و انتخاب انسان در آن نقشی داشته باشد. اصل این میل همین طور است که انسان میل دارد باقی و جاودانی باشد. این میلی است فطری انسان و از نظر اخلاقی نه خوب است و نه بد، زیرا اختیاری نیست. آنچه اختیاری است جهت دادن به این میل و تعیین مصداق برای این میل است و چیزهایی که به دنبالش مترتب می شود.
میل به جاودانگی از نگاه قرآن


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

بیماری روانی: تاریخچه اولیه*
بقراط
بقراط (حدود سال 377ـ460 ق.م), شخصیت برجسته طب باستان, برای نخستین بار نابهنجاری های روانی را وارد مکتوبات پزشکی کرد. نوشته های او در باب آسیب شناسی روانی به همان اندازه که بدیع اند, جدلی و بحث انگیز نیز هستند. وی در مکتوباتش درباره (بیماری مقدس) (صرع) از نادانی رایج آن عصر چنین انتقاد می کند: (بنابراین, به نظر من این بیماری به هیچ وجه الهی نیست و از بیماری های دیگر نیز مقدس تر نیست, بلکه همانند سایر امراض علتی طبیعی دارد که از آن نشأت می گیرد )(Zilboorg, 1941, pp. 43-44)
بقراط اساساً به دلیل مشاهدات بالینی زیرکانه, رویکرد زیست پزشکی عقلانی و عرضه صریح و صبورانه دیدگاه هایش مشهور است. او معتقد بود که بیماری از عدم تعادل مزاج سرچشمه می گیرد. با اصطلاح مزاج اولین بار در نوشته های امپیدوکلس (433ـ 493 ق.م) برخورد کرده ایم که عناصر اساسی ارائه شده از سوی تالِس (آب), آناکسیمنس (هوا), هراکلیت (آتش), و گزنوفانس (خاک) را درهم آمیخته بود. نوشته های امپیدوکلس شالوده نظریه مزاج بقراط و نظریه پردازی شیمی ارسطو قرار گرفتند.
زیلبورگ1 (1941) نقل می کند که یک بار از بقراط خواستند که به دیدن فیلسوف بزرگ دموکریتوس, که دوستانش تصور می کردند که به بیماری روانی دچار شده, برود. از قرار معلوم بقراط با نظر عوامانه موافقت کرده و گیاه خربق را تجویز می کند. بقراط پادشاهِ مقدونیه را از آن بیماری ای که دیگران, سل (بیماری پیشرونده و رو به وخامت) تشخیص داده بودند, ولی خود وی منشأ آن را روانی می دانست, نجات بخشید. لیونز2 و پتروسلی3 (1978) سهم بقراط را در فهم بیماری روانی چنین خلاصه کرده اند: نوشته های وی درباره حالت عاطفی بیمار و به طور کلی درباره بیماری روانی, براساس برداشت امروزی بسیار زیرکانه و دقیق است. تعیین مغز به عنوان عضو تفکر و احساس, شاخصه مهم مرتبه بالای فهم اوست) (p. 214).
سقراط و افلاطون


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

محاسن و مکارم اخلاق از منظر بهداشت روانی
مقدّمه
انسان در دیدگاه دانشمندان علوم انسانی همچون روان شناسان اجتماعی و جامعه شناسان، موجودی سه بعدی است، و او را موجودی زیستی ـ روانی ـ اجتماعی (Biopsychosocial) معرفی کرده اند. در عین حال، بر بعد اجتماعی انسان تأکید بیش تری می شود. به همین دلیل، بسیاری از دانشمندان اساس رشد انسان را در روابط اجتماعی او جستوجو می کنند. شاید به همین جهت باشد که واژه «فرد» (Individual) در مقایسه با لفظ «شخص» (Person)، به کسی اطلاق می شود که با انسان هم نوع دیگری یا با اجتماع در ارتباط نزدیکی باشد. 1 اساساً مبحث شخصیت (Personality) نیز برخاسته از همین تعامل بین فردی است; چه این که درصد زیادی از انسانیت انسان به این است که با انسان های دیگر در ارتباط کمال جویانه باشد. در تعامل اجتماعی است که انسان یاد می گیرد، تجربه می کند، دانش می آموزد، سخن می گوید، تفکر می کند، پژوهش های علمی صورت می دهد و... . اصولا روابط انسانی برای ارضای نیازهای اساسی م ضروری اند. داشتن روابط مثبت و سالم با دیگران کلید رشد و کمال است. آنچه که امروز هستیم و آنچه در آینده خواهیم بود، هر دو معلول روابط ما با دیگران است. روابط ما رفتار ما را به صورت یک انسان اجتماعی شکل می دهد، همچنین در منحصر به فرد بودن شخصیت، هویت و مفهوم خویشتن ما نقش عمده دارند. دیگران برای ما هم جنبه آینه دارند; یعنی ما را به خودمان نشان می دهند و هم الگوی تقلید ما هستند. همین روابط هسته مرکزی اکثر مشکلات، اختلالات و ناراحتی های روانی ما را نیز شکل می دهد. می توان گفت: همه مشکلات انسانی عمدتاً اجتماعی و ناشی از ارتباط با دیگران است.
از سوی دیگر، مردم نیز برای پرورش روابط متقابل خود با دیگران اولویت ویژه ای قایلند و به همین دلیل است که روان شناسان اجتماعی از مدت ها پیش به عواملی که دوست داشتن یا جاذبه متقابل را افزایش می دهد توجه داشته و به تحقیقات زیادی درباره عوامل تعیین کننده دوست داشتن و ایجاد محبّت بین افراد پرداخته اند. بنابراین، چگونگی روابط متقابل افراد از اهمیت علمی و کاربردی خاصی برخوردار است.
با نگاهی گذرا به متون دینی، درخواهیم یافت که چگونه آموزه های دینی ضمن تأکید بر اهمیت این موضوع، با توصیه ها و دستورالعمل های ساده و روشن و در عین حال، متین و زیبا، ما را به رعایت محاسن اخلاق و گسترش روابط اجتماعی مثبت رهنمون می سازند.


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

«تربیت بدنی شما را سالم و تندرست نگه می دارد»
مقاله ای در مورد تربیت بدنی برای جوانان- فعالیت های جسمانی مردم
 
چکیده
هدف این مطالعه، اندازه گیری و ارزیابی سطح فعالیت های فیزیکی مربوط به دروس ورزشی دبیرستان بوده است. در همین زمینه، اطلاعاتی در مورد سطوح فعالیت های جسمانی بررسی شد تا مشخص گردد که آیا تربیت بدنی می تواند در جهت اهداف سلامتی، موثر واقع شود؟
62 پسر و 60 دختر (با میانگین سنی 11-14 سال) در طول دروس تربیت بدنی لباس هایی پوشیدند که مجهز به تِلِمترهای (Telemeter) ضربان قلب بود. برای هر دانش آموز، درصد وقت مصرفی زمان درس در «فعالیت های جسمانی تعادلی- قدرتی » و «فعالیت های جسمانی شدید قدرتی» محاسبه شد. دانش آموزان به ترتیب 8/21 ± 3/34 و 1/11 ± 3/8 دزصد زمان درس را صرف فعالیت های تعادلی قدرتی و فعالیت های شدید قدرتی نمودند. این مقادیر با 9/12 ± 5/17 و 3/5 ± 9/3 دقیقه، به ترتیب برابر است. میزان شرکت پسران در فعالیت های تعادلی قدرتی (در طول زمان درسی) 1/19 ± 2/43 درصد بوده است. برای دختران این میزان 4/23 ± 1/29 درصد می باشد. دانش آموزان توانمند، فعالتر از دانش آموزان ضعیف تر بوده اند. میزان بیشتر شرکت، در این فعالیت های مربوط به بازی های تیمی (5/19 ± 2/43) بوده  و کمترین میزان شرکت در این فعالیت ها متعلق به فعالیت های حرکتی است. ( درصد 20± 2/22).
در صورتی که دروس بر اساس اهداف  (تأمین کننده) فعالیت های جسمانی تعادلی- قدرتی تنظیم و تدریش شوند، تربیت بدنی می تواند نقش عمده ای در فعالیت های جسمانی و معمولی جوانان داشته باشد.
نتایج، گفتگو و مآخذ


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

«تربیت بدنی شما را سالم و تندرست نگه می دارد»
مقاله ای در مورد تربیت بدنی برای جوانان- فعالیت های جسمانی مردم
 
چکیده
هدف این مطالعه، اندازه گیری و ارزیابی سطح فعالیت های فیزیکی مربوط به دروس ورزشی دبیرستان بوده است. در همین زمینه، اطلاعاتی در مورد سطوح فعالیت های جسمانی بررسی شد تا مشخص گردد که آیا تربیت بدنی می تواند در جهت اهداف سلامتی، موثر واقع شود؟
62 پسر و 60 دختر (با میانگین سنی 11-14 سال) در طول دروس تربیت بدنی لباس هایی پوشیدند که مجهز به تِلِمترهای (Telemeter) ضربان قلب بود. برای هر دانش آموز، درصد وقت مصرفی زمان درس در «فعالیت های جسمانی تعادلی- قدرتی » و «فعالیت های جسمانی شدید قدرتی» محاسبه شد. دانش آموزان به ترتیب 8/21 ± 3/34 و 1/11 ± 3/8 دزصد زمان درس را صرف فعالیت های تعادلی قدرتی و فعالیت های شدید قدرتی نمودند. این مقادیر با 9/12 ± 5/17 و 3/5 ± 9/3 دقیقه، به ترتیب برابر است. میزان شرکت پسران در فعالیت های تعادلی قدرتی (در طول زمان درسی) 1/19 ± 2/43 درصد بوده است. برای دختران این میزان 4/23 ± 1/29 درصد می باشد. دانش آموزان توانمند، فعالتر از دانش آموزان ضعیف تر بوده اند. میزان بیشتر شرکت، در این فعالیت های مربوط به بازی های تیمی (5/19 ± 2/43) بوده  و کمترین میزان شرکت در این فعالیت ها متعلق به فعالیت های حرکتی است. ( درصد 20± 2/22).
در صورتی که دروس بر اساس اهداف  (تأمین کننده) فعالیت های جسمانی تعادلی- قدرتی تنظیم و تدریش شوند، تربیت بدنی می تواند نقش عمده ای در فعالیت های جسمانی و معمولی جوانان داشته باشد.
نتایج، گفتگو و مآخذ


ادامه مطلب...

شنبه 88 بهمن 24 , ساعت 11:22 صبح

نقش نماز در شخصیت جوانان4
راه حلها
بعد از بیان علل و عوامل به پاسخ و راه حل هر یک از موارد مذکور میپردازیم تا شاید بتوانیم با ارائه آن گام مثبتی برای این قشر عزیز که اکثریت جمعیت جامعه اسلامی و دینی ما را تشکیل می دهند برداشته و اندکی از مشکلات دینی و مذهبی آنها را رفع کرده باشیم.
1 ـ نقش خانواده در تربیت فرزندان:
کانون خانواده اولین و بهترین مدرسهای است که نسلهای جوامع بشری از آنجا رشد می یابند بنابر این اگر والدین یا مربیان خانواده افراد مدیر و با مسئولیتی باشند قطعاً کانون خانواده محیط سالمی برای تعالی و رشد افراد آن خانواده خواهد بود و بالعکس اگر مربی خانواده انسان غیر مسئول و بی قید و شرطی باشد قطعاً افرادی که از آن خانه وارد اجتماع می شوند انسانهای مفیدی برای اجتماع نخواهند بود و به همین خاطر دین مسئولیت سنگین و خطیری را برعهده خانواده گذاشته و ادب و تربیت فرزند را بعنوان بهترین عمل صالح وارثی ماندگار یاد کرده است. در نصوص وروایات که از ائمّه معصومین(علیهم السلام) و رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم)به ما رسیده بخش عمدهای از آن را احادیث اخلاقی و تربیتی تشکیل می دهد که در اینجا به مناسبت موضوع به چند حدیث اشاره می شود.
علی(علیه السلام) در نامهای خطاب به فرزند بزرگوارش امام حسن مجتبی(علیه السلام)می فرمایند:
فَبادَرْتُکَ بالادبِ قَبْلَ اَنْ یَقْسُوَ قَلْبُکَ وَیَشْتَغِلَ لبُّکَ.


ادامه مطلب...

<   <<   11   12   13   14   15   >>   >

لیست کل یادداشت های این وبلاگ