نگاه اسلام به آشنایی بین دختر و پسر پیش از ازدواج چیست؟
برخی معتقدند باید آشنایی و صمیمیت پیش از ازدواج وجود داشته باشد تا دو فرد یکدیگر را به خوبی بشناسند و پس از آن زندگی مشترک را شروع کنند اما باید بگوییم که عشق واقعی و علاقه مندی حقیقی بین دو جنس ، زمانی ایجاد می شود که دو فرد ارتباط خود با یکدیگر را به سادگی تزلزل پذیر ندانند؛ از سوی دیگر هر یک برای جلب نظر دیگری دست به رفتار نمایشی نزنند. در آشنایی های پیش از ازدواج این مسئله بسیار دیده می شود. امروزه غرب از طریق تجربه کردن این روابط و آشنایی ها ، به نحو چشمگیری نهاد خانواده را متزلزل ساخته است. در غرب ظلم آشکاری به جنس زن می شود، زیرا زنان پیش از این که به سن قانونی و شرعی برای برقراری روابطشان با جنس مخالف برسند، مورد بهره برداری جنسی مرد قرار می گیرند و در بسیاری مواقع پس از آن ، مطرود می شوند. (1) دوستی های قبل از ازدواج که به عشق معروف است، عامل تعیین کنندة ازدواج نیست ، زیرا ازدواج نوعی مشارکت در یک اجتماع کوچک (خانواده) است که در آن دو انسان می باید از جهات گوناگون با یکدیگر تناسب عملی داشته باشند. پس آن چه عامل تعیین کننده است، همتایی و هم کفو بودن زن و مرد است. در صورتی که در انتخاب همسر، همگونی مراعات شود، نیازی به برقراری روابط صمیمانه پیش از ازدواج نخواهد بود، بلکه باید تأکید کنیم که چنین روابطی می تواند بیش از آن که مفید باشد، مضر و تهدید کنندة نهاد خانواده در جامعه به
شمار آید. با نگا هی به آمار می توان دید که آمار طلاق بین کسانی که قبل از ازدواج ارتباط های دوستانه داشته اند بالاتر است. از طرفی آشنایی و ارتباط دختر و پسر در محیط اجتماع ، بیش تر از آن که معرفت ساز باشد، فروزندة هوس ها و معرفت سوز است. عمدتاً دیده می شود فرد آن گونه که هست، خود را نشان نمی دهد یا به سبب محبت و عشقی که ایجاد شده، نمی تواند عیوب طرف مقابل و جوانب مختلف قضیه را بسنجد . بیشتر رفتارها در آشنایی های خیابانی به شکل های تصنعی ابراز می شود.
عوامل عقب ماندگی ذهنی هنگام تولد
بسیاری از اختلالات حسی و حرکتی و هوشی کودکان حاصل شرایط نامطلوب زایمان و یا بر اثر اشتباهات پزشکی به هنگام تولد میباشد. که اگر از این گونه ضایعات به هنگام تولد جلوگیری نشود موجبات صدمات بیشتر و گاه جبرانناپذیر در آینده میگردد. ضایعات مغزی از متداولترین ضایعات زمان زایمان است و مهمترین علل عقب ماندگی ذهنی محسوب میشود. زایمانهای سخت و پیچیده، بیهوشی طولانی، خونریزی شدید داخلی، پیچیدگی ناف به دور گردن، دشواری استنشاق، استفاده از وسایل جراحی، ترکیدن غشاءها، استفاده از داروهای بیحسی و بیهوشی، مشکلات تنفسی نوزاد، تولد زودرس، تولد دیررس، نوزاد سبک وزن یا سنگین وزن و عوامل دیگر باعث مختل ساختن سیستم مرکز عصبی، عقب ماندگی ذهنی و یا نقیصهها و ضایعات دیگر میگردد.
1ـ تولد زودرس: که علت اصلی آن بعضی از امراض مادری (قند و کلیوی) و ناهنجاری در دهانه رحم و پاره شدن قشرهای دربرگیرنده جنین میباشد. مهمترین مشکلی که در تولدهای زودرس باعث مرگ و میر اکثر نوزادان میشود. مرض اختلالات غشاء زجاجی میباشد. این مرض بر رشد ریهها اثر گذاشته بدین نحو که بین لولهها و کیسههای مویی ششها غشایی به وجود میآید و این غشاء جریان اکسیژن به داخل خون و دی اکسید کربن به خارج از خون را مختل کرده و ممکن است مقدار اکسیژن بقدری در خون طفل کم شود که ضایعات مهم مغزی را ایجاد نماید.
2ـ تولد دیررس: کودکان دریرس ممکن است از لحاظ کمبود قند خون دچار مشکلاتی شوند و یا ممکن است مشکلات عصبی دیگری (ناتواناییهای یادگیری) در سالهای بعدی عمر داشته باشد.
3ـ نوزادان نارس (سبک وزن): کودکانی که به هنگام تولد وزنشان از 2 کیلوگرم کمتر باشد بایستی تحت مراقبت شدید پزشک قرار گیرند و یا در حد امکان در اینکوباتور (قفس شیشهای) که ویژه نگاهداری اطفال نارس است نگهداری شود. تغذیه اینگونه افراد در روزهای اول بسیار مهم است زیرا ممکن است به هنگام شیرخوردن نفس آنها بند آمده و خفه شوند. و بطور کلی چگونگی رشد آنها در روزها و هفتههای نخستین زندگی بسیار حساس است، هرگونه بیاحتیاطی ممکن است علاوه بر ایجاد نارساییهای حسی و حرکتی و ذهنی در نوزاد، موجب مرگ طفل را نیز فراهم کند.
عواملی که در خوداتکایی و اعتماد به نفس کودکان مؤثر است کداماند؟
در این جا به چند عامل بسیار مهم برای پرورش و تقویت حس اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان اشاره مینماییم.
الف ـ همواره سعی نمایید که در برخورد با کودکان و نوجوانان توانمندیهای آنها مدنظر قرار دهید، نه ضعفها و ناتواناییها را:
لازم است پیوسته با دید و بازخورد مثبت و سازنده به آنان نگریست. هر گونه احساس و نگرشی که ما نسبت به کودکان و نوجوانان داریم، بدون شک در رفتار فی ما بین تأثیر بسزایی خواهد داشت. اگر احساس و نگرش ما نسبت به کودک مملو از ضعف و درماندگی او باشد، منجر به رفتارهایی نظیر بی رغبتی و بی توجهی نسبت به او، یا حمایت بیش از حد از وی خواهد شد، که در هر دو صورت کودک نمیتواند از حس ارزشمندی و اعتماد به نفس لازم برخوردار باشد.
فرزند هبه الهی است و باید با دیده منت بر او نگریست. تقدیر خالق در خلقت وجود انسان همیشه در احسن تقویم است،(1) به عبارت دیگر آنچه خداوند هبه میکند در راستای بهترین صورتهاست، اما تأثیرپذیری نطفه از اختلالات ژنتیکی و یا عوامل دیگر، امری است که در بسیاری از مواقع کنترل آن خارج از توان انسان میباشد.
لذا با پذیرش قلبی هبه الهی(2) در وضعیت موجود، باید نقاط قوت و توانمندیهای کودک را مد نظر قرار داده، برای شکوفایی استعدادها بالقوهاش تلاش کرد. از جمله این که محیط خانه، مدرسه و محله کودک را به صورت صحنههایی از نمایش به فعلیت رسیدن مهارتها و استعدادهای بالقوه او درآوریم.
وجود نگرش منفی نه تنها تأثیر سوء و یا بازدارنده روی کودک خواهد گذاشت، بلکه صاحبان چنین اندیشهها و نگرشهایی خود را نیز در پس دیوارهای از برداشتهای آزار دهنده و ویرانگر محبوس کرده، از خلاقیتها و ابتکار عمل،نشاط و سرزندگی و بالاتر از همه امید، توکل و تحرک باز میدارند.
راهبرد و روشهای یادگیری در کودکان عقب مانده ذهنی
مقدمه
تعلیم و تربیت در هر جامعه منعکس کننده دیدگاههای کلی آن جامعه در مورد انسان و نشانگر فلسفه سیاسی و اجتماعی آن است. به عنوان یک اصل اساسی همه کودکان اعم از عادی، نابینا و ناشنوا و با هر نوع مشکلی و محدودیت در ظرفیتهای لازم برای یادگیری دارای حق برخورداری از فرصتهای یادگیری و آموزش میباشند که این فرصتها میتواند بصورت آموزش عادی و رسمی یا آموزش خاص و ویژه باشد.
تاریخچه و فلسفه تعلیم و تربیت کودکان استثنایی
بصورت تاریخی سه مرحله در دیدگاهها نسبت به معلولیت کودکان وجود داشته است. نخست دوران قبل از میلاد مسیح که کودکان معلول مورد اذیت و آزار قرار میگرفتند و مورد تهدید و نابودی بودند برای مثال اسپارتها کودکان معلول و دچار مشکل را در بدو تولد از بین میبردند. دوم: در دوران مسیحیت و پس از آن که این کودکان تنها مورد حمایت و مراقبت بودند و بالاخره سالهای اخیر که حرکات بسیاری در مورد آموزش و یکپارچگی آنها با جامعه تا بالاترین حد ممکن صورت گرفته و این یکپارچگی از زمینههای تعلیم و تربیت بصورت یکپارچگی با همسالان عادی و رشد ظرفیتها بوده است. قبل از سالهای 1800 فعالیت چندانی در زمینه آموزش ویژه صورت نگرفته است و در دهههای نخستین قرن 19 توسط بزرگانی چون ساموئل گریدلیها و دورتیاریکس و سه حرکاتی چون ایجاد مدارس شبانه روزی برای معلولین ایجاد شد. این مدارس علاوه بر نقش حمایتی نقشی آموزشی هم داشتند ولی بعد حمایتی آنها قویتر بوده است.
مدلهای نظری و روشها در تعلیم و تربیت
مدلهای نظری موثر بر تعلیم و تربیت ویژه شامل مدل پزشکی، رشدی، رفتاری، شناختی، انسانگرا و اکولوژیک میباشد که دارای اثر بسیار بر روشها و راهبردهای آموزشی تعلیم و تربیت ویژه هستند. قابل ذکر است که روشهای مربوط به این مدلها هرکدام نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارا هستند و میتوان از آنها برای اهداف متفاوت بهره جست اما در میان آنها بهترین وجود ندارد و معلم باید ضمن استفاده از این طیف وسیع به بررسی و ارزیابی نقادانه آنها پرداخته و سعی در ابداع روشهای جدید متناسب با این زمینه نماید. میتوان گفت که مدلهای نظری به یک سری اصول و روشها و در نهایت راهبردها و رویهها منتهی میگردد که این رابطه جهت تعاملی و دوسویه دارد.
منظور از مدل نظری مجموع ایدهها یا قضایای صوری است که به منظور راهبری و تصمیمگیری عملی مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال اغلب نظریههای تعلیم و تربیت ویژه بر پایه مدلهای روانشناختی یادگیری پاگرفته است که از میان آنها میتوان به نظریه یادگیری عامل اسکینر اشاره نمود. در سطح دوم اصول قرار دارد. اصول مشتقاتی از مدل نظری است و تعمیمهایی است که به مثابه رهنمود عمل به کار میرود. برای مثال این حکم که معلم باید در جریان یادگیری و آموزش ویژه پس از هر کوشش در یک تکلیف یادگیری بازخورد (feed back) فراهم آورد یک اصل آموزشی است. سطح سوم شامل روشها و طرحها(plan) آموزش مشتق از اصول و نظریه است که به منظور سازماندهی کار در کلاس بکار میرود. طرحها فرآیندهایی هستند که نظم اجرای توالی عملیات را کنترل میکنند و روشها متوجه رویههای گام به گام لازم برای آموزش هستند. آخرین سطح راهبردها و رویهها است که شامل روشهای جزئی مانند عملیات آموزش بسیار ویژه میباشد و به منظور افزایش و نیل به اهداف خاص مورد استفاده قرار میگیرد. رویهها عبارتند از بخشهای منفرد یک راهبرد و شامل مراحل یا گامهای لازم برای حمایت از نیل به اهداف ویژه و حفظ آن هستند.
مدلهای نظری و روشهای تعلیم و تربیت ویژه
ارزشیابی و تشخیص کودکان استثنایی
چون شرایط استثنایی معمولاً بر اثر دو سری عوامل مختلف ایجاد میشوند که عبارتند از:
عوامل طبی و عوامل روانی و اجتماعی بنابراین ارزشیابی کودکانی که دچار نوعی نارسایی هستند تشخیص نوع و ماهیت نارسایی آنها و احتمالاً توفیق در کشف علت اصلی نارسایی نیز بایستی از دو جنبه طبی و روانی و اجتماعی مورد بررسی قرار گیرد.
ارزشیابی علل طبیعی
معمولاً پزشک متخصص کودکان اولین مرجعی است که والدین پس از احساس ناراحتی کودک به او روی میآورد. و برای تشخیص ناراحتی با او مشورت مینمایند. این معاینات و ارزشیابی یا تجسس و بررسی دقیق مسایل ذیل میتواند انجام پذیرد. سابقه تاریخی فرد، سابقه تاریخی خانواده، بررسی وضعیت و سیر حاملگی و وضع حمل غیر عادی بودن آن، همراه بودن با خونریزی و عفونت، چگونگی وزن کودک به هنگام تولد، استعمال داروها و بخصوص داروهای مسموم کننده در دوران بارداری، استفاده از بیحسی و بیهوشی و استفاده از وسایل مکانیکی و فیزیکی به هنگام وضع حمل به طول کشیدن وضع حمل بیش از 12 ساعت، چگونگی و زمان ترکیدن غشاءهای دربرگیرنده جنین، زمان نگهداری کودک در بیمارستان پس از تولد، احتمال ابتلاء کودک به یرقان، کبودی کودک به هنگام تولد، بررسی عاملRh خون والدین، نیاز کودک به اکسیژن به هنگام تولد از بررسی هر کدام از این موارد پزشک را در تشخیص علت ناراحتی و درمان احتمالی آن کمک فراوانی خواهد کرد.
علاوه بر اینها توجه به رشد عمومی کودک (قد و قامت و وزن) کسب مهارتهای لازمة هر سن و همچنین معاینات بدنی کودک از (از نظر مراقبت صحیح از اون، وجود علائم کبودی، بریدگی، زخمهای کهنه، دمای بدن، ضربان نبض، تنفس منظم، فشار خون، وجود ضایعات پوستی که ممکن است اولین علامات ایجاد اختلالات مغزی باشد اندازه جمجمه به علت پی بردن به رشد طبیعی مغز، معاینه چشمها، گوشها، دهان و گلو و گردن به علت احتمال وجود عفونت در بدن، وجود دندانهای فاسد، نورههای چرکی و بزرگ شدن مداوم غدد لنفاوی و یا ایجاد اختلالاتی در غدد تیروئیدی معاینات قلب و ریه، شکم و دست و پاها از نظر انعطاف پذیری لازم و بالاخره معاینات سیستم عصبی و تحقیقات آزمایشگاهی و تجزیه و تحلیل کروموزومها و آزمایش خون و ادرار میتواند پزشک متخصص کودکان را از احتمال ابتلاء کودک به مشکلات استثنایی واقف کرده و تمهیدات لازمه جهت جلوگیری از این نوع مشکلات و یا درمان آنها را برای وی فراهم آورد.
فرآیند آموزی
روشهای فرآیند آموزی مشتق از مدل پزشکی است. متخصصین این حوزه اغلب مدعی هستند که بسیاری از کودکان مبتلاء به مشکلات یادگیری دچار اختلالات اساسی فرآیندی هستند که مانع از رشد آنان میگرد. معلّمین نیز از فرآیندآموزی استفاده میکنند و مدعی هستند که مهارتهای اساسی ادارکی و حرکتی و زبانی مقدم بر یادگیری مهارتهای رسمی باید یآموزش داده شود. در ابتدا به توضیح و مقایسه دو اصطلاح ساختار و فرآیند میپردازیم. ساختار و فرآیند دو مفهوم مکمل هستند. ساختار هرگونه هستی ثابت یا شیئی فیزیکی است و یک الگو و هیئت سازمان نیافته است و میتواند بعنوان امری نسبتاّ پایدار در نظم اشیاء قابل شناسایی باشد. در مقابل فرآیند عبارتست از یک سلسله کنش یا توالی حرکات به سوی یک هدف از پیش تعیین شده (مشخص شده). در دید پزشکی ساختار بر ارگان یا بخشهای مختلف بدن و فرآیند بر کنش آن مبتنی است. پس ساختارها تواناییها یا صفات اصلی و فرآیندها عملیات مربوط به این ساختارها هستند.
ساختارهای آسیب دیده به دشواری قابل تغییر است و فرآیند آموزی مستلزم استفاده از تکنیکها و روشهایی جهت استحکام عملیات (فرآیندها) تواناییهای روان شناختی است و فرض میشود که به نقایص مهارت ویژه مربوط باشد. مهارتهای حسی فرد را در ردیابی و انتقال محرکهای موجود در محیط به علاماتی که برای بازشناسی و تعبیر و تفسیر به نفر قابل انتقال است توانا میسازد. تحریک چند حسی مستلزم تحریک چند گیرنده حسی به قصد افزایش درون داد و یادگیری است و پژوهشها نیز از ارزش مطالب حسی عینی در یادگیری حمایت میکنند. ادراک فرآیندی شناختی است که به درون داد حسی (احساس) نظم و شکل و معنی میدهد و تحت تأثیر عوامل شناختی و تجربی است و بصورت کلی شامل ادراک دیداری ـ شنیداری ـ حس جنبشی است. بسیاری از آموزشهای اولیه در تعلیم و تربیت ویژه بر این اساس شکل گرفته بود که کودکان رجحانهای یادگیری را بر اساس جهات حسی اولیه (دیداری، شنیداری، جنبشی) شکل میدهند و برنامهها باید شدت محرکها را در یک یا چند جهت حسی افزایش دهند.
در اینجا اشارهای مختصر به چند مورد از برنامههای فرآیند آموزی داریم:
ویندوز ایکس پی بر روی هسته ویندوز ان تی و 2000 پایه گذاری شد و جانشین دو ویندوز 2000 و ان تی گردید » ادامه توضیحات
قیمت : 3,000 تومان
عقب ماندگی ذهنی (mental Retardation)
بر مبنای تعریف عقب ماندگی ذهنی اختلالی است که با عملکرد هوشی زیر حد طبیعی و اختلال در مهارتهای انطباقی مشخص میگردد. سن شروع عقب ماندگی ذهنی زیر 18 سال است و منظور از مهارتهای انطباقی انجام کارهایی است که در هر سن خاص به طور معمول از فرد انتظار میرود.
انواع
عقب ماندگی ذهنی بر اساس میزان بهره هوشی از خفیف تا بسیار شدید (عمیق) تعیین میگردد. جدول زیر تقسیمبندیهای مربوط به عقبماندگی ذهنی را با توجه به نوع و مهارت موردنظر نشان میدهد:
ویندوز ایکس پی بر روی هسته ویندوز ان تی و 2000 پایه گذاری شد و جانشین دو ویندوز 2000 و ان تی گردید » ادامه توضیحات
قیمت : 3,000 تومان
جواب مسابقه مائده فجر
سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور به مناسبت گرامیداشت سی و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و در راستای اشاعه و ترویج فرهنگ حیاتبخش و انسانساز قرآن کریم و آشنا کردن دانشگاهیان اعم از اساتید، دانشجویان و کارکنان دانشگاهها با مفاهیم و معانی عمومی کلام نور اقدام به برگزاری مسابقه بزرگ "مائده فجر" نموده است. در این مسابقه با رجوع به کتاب قرآن کریم میتوانید به پاسخ تمامی سئوالات دست یابید. مهلت شرکت در این مسابقه تا 30 بهمنماه میباشد و در تاریخ 12 اسفندماه سال جاری 22 نفر از کسانی که به سئوالات پاسخ صحیح دادهاند جوایزی به رسم یادبود اهداء میشود.
لینک : http://www.iska.ir/mc/Quiz/Quiz.aspx
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
آیا عصبانیت و خشم تعریفی مشخص دارد؟
آیا عصبانیت و خشم تعریفی مشخص دارد؟
عصبانیت و راههای مقابله با آن
عصبانیت
جنون ،شکل پیشرفته عصبانیت است ،هراس بی جهت مانند ترس می
عصبانیت و راه های مقابله با آن
برای آنان که می خواهند شکست را بشکنند
تو می توانی اگر بخواهی!
دوست مناسب برای فرزند شما
[عناوین آرشیوشده]