موضوع روانشناسی اسلامی
چنانکه اشاره شد، در این کتاب، موضوع روانشناسی اسلامی، روح، در نظر گرفته شده و روانشناسی، معادل روحشناسی خواهد بود. با توجه به آنچه در این زمینه مطرح گردیده، چند نکته قابل تأمل وجود دارد.
نخست اینکه روانشناسی اسلامی، به معنای مذکور، به نوعی ذاتشناسی یا حقیقتیابی نزدیک شده و بنا بر این، مشخص نیست که روانشناسی اسلامی، علمی تجربی است یا دانشی فلسفی و یا مجاهدهای عرفانی. حدیثی از پیامبر اکرم(ص) نقل شده و مبنای بحث قرار گرفته است: «رَبِّ اَرِنِی الاَشْیاءَ کَما هِیَ» (خدایا چیزها را چنان که هستند به من بنمایان). با نظر به این حدیث، این نتیجه به دست آمده است: «روانشناسی اسلامی یعنی کشف واقعیتها و حقایق مربوط به سازمان روانی و رفتار انسان چنانکه هستند. «با این برداشت، میتوان عنوان روانشناسی طبیعی، را هم معادل روانشناسی اسلامی به کار برد» (ص 7).
چنانکه از این بیان پیداست، روانشناسی اسلامی، از نوع روانشناسیهای علمی معاصر نیست که ناظر به سطح پدیدارهای روانیاند، بلکه در پی آن است که ذات و حقیقت روان یا روح را بشناسد و از این رو مؤلف، تعبیر «روانشناسی طبیعی» را معادل روانشناسی اسلامی دانسته است. از این جهت، ممکن است بتوانیم بگوییم روانشناسی اسلامی، هویتی فلسفی خواهد داشت. از سوی دیگر، اگر تعبیر «نمایاندن» حقایق، حاکی از رؤیت آنها باشد، مفهومی عرفانی و شهودی از آن استنباط خواهد شد و در این حالت، روانشناسی اسلامی، مقولهای عرفانی خواهد بود. البته، این احتمال نیز وجود دارد که مراد، دانشی وحیانی باشد که از متون اسلامی به دست ما میآید و ما به این طریق، به شناخت ذات روان نایل میگردیم. در عین حال، باید توجه داشت که مؤلف محترم، در رقابت با روانشناسی معاصر که هویتی علمی دارد، سخن از روانشناسی اسلامی را آغاز کرده است و این، تصور علمی بودن روانشناسی اسلامی را در خواننده ایجاد میکند. البته در روانشناسی معاصر نیز مبانی فلسفی معینی در کار بوده است، اما این مبانی، چون مبانی، عمل کردهاند و در هر صورت، روانشناسی، به طور غالب، هویتی علمی و تجربی داشته است.
به هر روی، مشخص نیست که روانشناسی اسلامی، نوعی دانش علمی است یا فلسفی یا عرفانی یا وحیانی و یا معجونی از آنها و در حالت اخیر، با چه میزان از هر یک و با چه نوع میل ترکیبی میان آنها. این ابهام در موضوع روانشناسی اسلامی، معضلات روش شناختی نیز به دنبال خواهد داشت. اگر مشخص شود جنس یک دانش، علمی است یا فلسفی یا عرفانی یا وحیانی، در آن صورت، روش مناسب با هر یک از آنها مشخص خواهد گردید، اما ابهام در جنس دانش مورد نظر یا اختلاط در آن، مانع از آن خواهد شد که مفهوم روشنی از روش تحقیق معین گردد.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
آیا عصبانیت و خشم تعریفی مشخص دارد؟
آیا عصبانیت و خشم تعریفی مشخص دارد؟
عصبانیت و راههای مقابله با آن
عصبانیت
جنون ،شکل پیشرفته عصبانیت است ،هراس بی جهت مانند ترس می
عصبانیت و راه های مقابله با آن
برای آنان که می خواهند شکست را بشکنند
تو می توانی اگر بخواهی!
دوست مناسب برای فرزند شما
[عناوین آرشیوشده]